Thursday 1 August 2013

Siirtomarkkinat ylikuumenevat

Suomen kesässä voi tehdä kahta asiaa. Seurata Suomi-futista alasarjoista liigaan tai sitten istua kesätöissä ja lukea loputtomia siirtoblogeja, uutisointeja, juoruja ja twitter-feediä. Kesästä toiseen pyrin tekemään ensimmäistä vaihtelevalla menestyksellä, mutta ajaudun jälkimmäiseen.

Euroopan pääsarjojen alku on taas käsillä. Seuroilla on kovat paineet saada siirrot aikaiseksi, ettei kauden aloitus ole ongelmallista, kun uusilla pelaajilla ei ole kunnollista treenikautta pohjilla. Tämä on Tottenhamia seuraavalle lähes joka vuosi yhtä tuskaa, koska Spursin puheenjohtajana mainetta niittävä Daniel levy tykkää vääntää kauppoja viimeisiin minuutteihin asti. Huhun mukaan parin kauden takainen Rafael van der Vaartin siirto olisi oikeasti jäänyt tapahtumatta, ellei UEFA olisi uskonut tarinaa rikkoontuneesta faxista. Koko kuvio tuntuu täysin absurdilta näin 2010-luvulla.

Viime kausi aloitettiin myymällä Luka Modric viime hetkillä hyvään hintaan. Ainoa ongelma oli se, että suoranaista korvaajaa ei hankittu, eikä ikuista hyökkääjäongelmaa ratkaistu. Entä tänä vuonna? Tottenham on tutkaillut Brassilupaus Leandro Damiaon kehitystä jo esipuberteetistä lähtien, riippuen lähteestä. Tämä ei ole tänä kesänä kuitenkaan ollut huhuissa, mutta loputon venkoilu on johtanut jo siihen, että Davi Villa siirtyi Atleticó Madridiin ja Christian Benteke allekirjoitti uuden sopimuksen Aston Villan kanssa. "Budjetti"-luokan kärjet kuten Stevan Jovetic ja Alvaro Negredo siirtyivät Manchester Cityyn, joten jäljellä on enää "maailmanluokan" pelaajista Roberto Soldado, jonka toivon siirtyvän ilman sen kummempaa säätöä ennen kuin kausi käynnistyy.

Budjettiluokalla tarkoitan nyt sitä, että pelaajien siirtohinnat kasvavat vuosi vuodelta täysin absurdeihin mittakaavoihin. Arabisijoittajien ja öljyoligarkkien maailmassa ei tunnu olevan mitään ymmärrystä pitää markkinoiden hintataso jotenkin järkevänä. Onko Edison Cavanni oikeasti 63 miljoonan euron arvoinen? Ilmeisesti Paris-Saint Germain vielä tarjosi muutaman miljoonan enemmän kuin mikä oli pelaajan sopimuksessa määritetty vapautuslauseke. Varsinkaan, jos verrataan siihen,että mario Gomez siirtyi Fiorentinaan  20 miljoonalla eurolla. Cavannin myynti johti myös tilanteeseen, että Napoli maksoi ilman mitään ongelmaa 37 miljoonaa euroa Gonzalon Higuainin palveluksista, kun tämän ilmoitettu siirtosumma oli vielä viikkoa aiemmin alle 30 miljoonaa. Onko kyse sittenkään mistään pitkäaikaisesta jalkapallokulttuurin kehittämisestä, kun siirtomarkkinat ajetaan tilaan,ettei kellään ole enää varaa maksaa siirtoja parhaimmista pelaajista? Ehkä tämä voi lopulta toimia parhaaksi ja seurat alkavat panostamaan omaan pelaajatuotantoon.

Tosin seurat kuten Real Madrid ovat syyllistyneet erinäiseen henkseleiden paukutteluun markkinoilla jo aiemmin ja tämän myötä ajanut Espanjalaisen sarjajalkapalloilun kriisiin. Tämä osittain myös johtuu toki todella epätasa-arvoisesta tv-oikeusrahojen jakamisesta, jolla pienemmät seurat eivät pysty kasvattamaan kassavirtaansa. Ainoat vaihtoehdot on myydä parhaat pelaajat isolla rahalla ja hävitä taas kilpailuasetelmassa, jolla päästä esimerkiksi eurooppaan pelaamaan. Toisaalta sekin vaatisi vähintäänkin etenemistä Mestareiden liigan lohkovaiheeseen, jotta palkinnollinen hyöty on mittava. Viime kaudella Mestareiden liigassa oli jaossa yli 900 miljoonaa euroa lohkovaiheen joukkueille, siinä missä Eurooppaliigassa jaetaan 250 miljoonaa euroa ja joukkueita on enemmän.

Tietenkin kautta jalkapallon historian on kausittaisia jaksoja jolloin tietyt dominoivat. Silti väitän, että varsinkin tv-bisneksen tuoman rahan myötä joukkueiden brändit ovat vahvistuneet siinä määrin, että tämän aikakauden alkuvaiheessa heikoilla olleiden joukkueiden, puhumattakaan niistä joista kukaan ei omien kotimaidensa ulkopuolella tiennyt mitään, nousu sarjataulukoissa on vaikeutunut dramaattisesti. Auttaako UEFA:n asettama Financial Fair Play, joka asettaisi vaatimukseksi seuroille tasapainoisen budjetin, sillä uhalla että suljetaan europelien ulkopuolelle tai joutuu siirtokieltoon. Kuitenkin nämä megarikkaat, jotka seuroja pyörittävät, tietävät jo nyt kuinka tätäkin järjestelmää voi kiertää pyörittämällä rahoja eri instanssien kautta.

Kaikesta huolimatta kausi alkaa kahden viikon sisällä ja ikkuna on auki vielä poikkeuksellisesti 2. syyskuuta asti. Mitä järjettömyyksiä vielä nähdään. Palaan Gareth Balen mahdolliseen siirtoon myöhemmin.

No comments:

Post a Comment