Monday 19 August 2013

Kausi käyntiin: Palace 0-1 Spurs

Tottenhamilla ei ole tapana ollut pärjätä hyvin kauden ensimmäisessä ottelussa, varsinkaan jos kyse on vieraspelistä. Viimeksi tuli voitto kaudella 2009-10 kotona Liverpoolia vastaan. Vierasvoittoa avauspelistä on saanut hakea aina kaudella 2005-06, jolloin Portsmouth kaatui 2-0. Crystal Palacea on arvioitu selkeäksi putoajakandidaatiksi ja tästä syystä oli helppo odottaa helppoa avausta tälle kaudelle.

Ottelun ratkaisi kuitenkin ainoastaan Roberto Soldadon toisen puoliajan rangaistuslaukaus. Positiivista tässä oli se, että nyt Tottenhamilla on pitkästä aikaa pelaaja, joka kykenee ratkaisemaan pilkulta. Viime kaudella Spursille ei vihelletty yhtään rangaistuspotkua liigassa, joka ehkä oli onni kannattajien verenpaineelle. Soldado muutenkin näyttää juuri siltä pelaajalta, jota Spurs tarvitsee. Kokonaisvaltainen työtä tekevä hyökkääjä, joka ratkaisee ilman sen kummempaa draamaa. Eräskin toimittaja arvioi, että Soldado tekee kasan maaleja tällä kaudella, ja yhtään niistä et tule muistamaan. Spursin TOP-4 ambitiot ovat paljon uskottavampia, mikäli otteluiden ratkaisuun ei tarvitse odottaa tapahtuvan Balen 30 metrisellä pommilla ylänurkkaan, sillä kuinka hieno pelaaja hän onkin, ei tätä voi odottaa tapahtuvan aina.

Soldado kuitenkin tarvitsee itselleen jonkun, joka tekee hänelle maalipaikan, siinä missä Bale luo tilanteita yksinään. Tässä Tottenhamin keskikenttä epäonnistui suuren osan ottelusta. Dembélé ja Paulinho aloittivat keskikentän pohjalla, ja olivat varmoja otteissaan, mutta silti tarvitaan vielä aikaa, että pelaajien keskinäiset roolit ja ymmärrys toisen liikkeistä tulevat varmoiksi. Nyt saattoi olla liikaakin epävarmuuksia siinä, että kumpi tekee mitäkin milläkin hetkellä, sillä molempien profiili on suhteellisen samanlainen. Étienne Capouen tulo toisella puoliskolla helpotti tätä, sillä Paulinho pystyi keskittymään enemmän nostamaan omaa peliänsä, Capouen tehdessä Sandromaisella laadulla sitä rikkovaa peliä.

Rose ja Chadli näyttävät tuovan sitä kaivattua jännitystä ja nopeutta vasemmalle laidalle, vaikkei näidenkään miesten yhteispeli vielä täysin saumatonta ollut. Puolustpeli toimi myös, mutta Palacen hyökkäystehokkuus oli hetkittäin todella onnetonta, joten ehkei tämä ole vielä oikea mittari kummastakaan pelaajasta. Chadli kasvoi peliin hyvin tokalla puoliskolla, kun olin jo tuomitsemassa kaverin työn tekoa ensimmäisellä puoliskolla, ja mikäli kehitys jatkuu tällaisena, voi olla että kyseessä on yksiä parhaimpia hankintoja hintaansa nähden. Lennon sen sijaan oikealla laidalla teki liian paljon virheitä. Kyle Walker on vihdoin saanut tarkkuutta hyökkäyspeliinsä ja päästikin Lennonin kolmeen kertaan läpisyötöllä päätyviivalle juoksemaan, mutta sen sijaan, että olisi syöttänyt takaviistoon pilkulle, yritti hän pistää matalaa maalin eteen, joka oli jo sumputtunut. Palacen puolustuslinjan ollessa muutenkin matalalla Tottenhamin pitäessä palloa, he nopeissa pystyjuoksuissa peruuttivat aivan maalivahdin alueelle asti, joten pilkulla oli kaikissa tilanteissa vähintään yksi Spurssin pelaaja odottamassa palloa.

Spurs selkeästi kärsii edelleenkin siitä samasta ongelmasta kuin viime kaudella, eli heikompia puolustavia joukkueita on hankala saada avattua. Tämä onnistuisi joko nostamalla tempoa, sillä syöttöpeli oli liian tahmeaa ajoittain. Ainoastaan Dawson esitteli sitä puolenvaihto peliä, jota kaipasimme koko viime kauden. Tämän lisäksi Rose ja Chadli näyttää olevan tarpeeksi teknisiä kuollettamaan tällaisi 30-50 metrin pituisia palloja, joten tätä aspektia tulisi lisätä. Yksi ratkaisu voisi olla peluuttaa kolmen keskikentässä yhtenä Hotlbytä tai Carrolia, joilta tällainen peli luonnistuu enemmänkin. Dembélé, Paulinho ja Capouen vahvuudet ovat nimenomaan pallon kuljettamisessa ylöspäin sekä lyhytsyöttöpeli. Tarvitaan selvästi yksi erillaisen profiilin syöttelijä keskikentälle. Nämä mainitsemani pelaajat sopivat taas äärimmäisen hyvin sellaisiin otteluihin, joissa Tottenham on vastaanottava joukkue. Kaikki kykenevät taklaamaan, katkaisemaan syöttölinjoja ja blokkaamaan laukauksia, jolloin saadaan tehokas vastahyökkäyspeli toimimaan.

Ottelun viimeinen kymmenen minuuttia avasi Tottenhamille enemmän tekopaikkoja, koska Palace pyrki kuitenkin hakemaan pistettä. Tästä seurasi myös se, että hieman keskeneräisen kommunikaation vuoksi päästiin perinteisiin jännityshetkiin, kun purkupallot eivät päädykän pois boksista ja täysin vaaraton tilanne näyttääkin sekunnissa varmalta maalilta. Onneksi Spursin maalia vartioi Hugo "sweeper-keeper" Lloris. Korkealla linjalla pelatessa, saa aina jännittä missä vaiheessa Dawsonin juoksuvoima loppuu kesken. Tällä kertaa kyse ei niinkään ollut juoksuvoimasta, koska paitsioansan hassutti 40-vuotias Kevin Phillips, jonka rankkari ratkaisi Palacen nousun valioliigaan. Lloris kuitenkin osoitti vauhtinsa juoksemalla Phillipsiä vastaan rankkarialueen ulkopuolelle ja liukutaklasi pallon pois Phillipsin jalasta. Vaikka se on jännittävää, ei sitä kuitenkaan soisi tapahtuvan kovinkaan usein.

Kaiken kaikkiaan uudet pelaajat näyttävät istuvan jo suhteellisen hyvin avaukseen ja pienellä säädöllä ja tempon nostolla kyseessä on jännittävä kokoonpano. Jos Lennon ei nosta tasoaan vikalla kolmannekselle soisin Townsendin saavan avauksen paikan. Toivon myös, että huhut QPR:n ostohaaveist häntä kohtaan eivät toteudu. Seuraavaksi Swansea kotona ensi sunnuntaina ja sitä ennen Tbilisi Eurooppaliigan karsintakierroksella. Kumpaakaan en uskalla sanoa olevan helppo peli. Itä-Eurooppa on aina haasteellinen paikka pelata ja Swansea avauspäivän tappiostaan huolimatta on vahva joukkue.

No comments:

Post a Comment