Friday 16 August 2013

Kausiennakkoanalyysiä Top 6

Urheilulehden kausiennakon top6 on sisältänyt samat joukkueet taas kerran. En tiedä seurataanko heidän toimituksessaan kovinkaan aktiivisesti jalkapalloa tai varsinkaan siirtokenttiä, sillä perusteet sijoituksille ovat aika yksinkertaisia hatusta vedettyjä analyysejä. Itse suhtaudun kriittisesti Liverpoolin lisäykseen tälle listalle, mutta koska kyse on suomalaisten sydämissä olevasta suosikkiseurasta, on se pitänyt saada mukaan kärjen kahinoihin. Arsenalin sijoittaminen kolmanneksi tuntuu perustuvan siihen ajatukseen, että ManU ei tule pärjäämään tällä kaudella, ottamata kuitenkaan huomiotta sitä, että Arsenalin materiaali ja loukkaantumisherkkyys ei todennäköisesti vain kestä kokonaista kautta. Chelsea on ykkönen koska Mourinho. ManCityn on laitettu turvallisesti kakkoseksi. Kukaan ei tiedä mitä sille käy, mutta se on liian hyvä ollakseen heikommilla sijoilla. Tämä sijoitusstrategia tarkoittaa, että Tottenham ei mahdu altavastaajana listalle.

Otin tämän top6:n tähän ja kirjoitin omat näkemykseni ja summittaiset arviot sijoituksista. Tarkoituksenani on vielä ehtiä kirjoittamaan pieni postaus mustista hevosista sekä putoajakandidaateista.

1. Chelsea - Onko Mourinho 'the only one'? 

Chelsea on vaihtanut valmentajaa tiiviisti vuosien aikana. Ancelotti voitti mestaruuden 2010, mutta joutui silti väistymään sillä seuran omistajaa kiinnosti tässä vaiheessa lähinnä Mestareiden liigan voitto. Tämän pokaalin Roberto di Mattero toikin yllättäen 2012 kotiin, mutta sai taas väistyä seuraavalla kaudella heikkojen tulosten vuoksi. Rafa Benitezin ei uskottu jäävän seuraan, vaikkakin onnistui siedettävästi loppukauden pestissään. Nyt peräsimeen on tarttunut taas sukupolvensa lahjakkain valmentaja José Mourinho. Onko portugalilaisen taika vielä tallella? Espanjassa tuli menestystä, mutta ei ilman suuria joukkueen sisäisiä ongelmia. Chelseasta ei tosin isompaa egoa löydy kilpailemaan.

Chelsea on vahvistanut itseään maltillisesti tänä kesänä. Ainoa suurempi hankinta on Andrea Schürle. Hänen pelipaikkansa on parhaimmillaan kärjen takaisessa hyökkäyskolmikossa. Vaikkakin pelipaikoille on tunkua, on hankinta varmasti rotaation kannalta hyvä. Onko Schürle hankittu kuitenku paikkaamaan maaliongelmista kärsivää hyökkäystä? Torres ei edelleenkään näytä olevansa hintansa arvoinen pelaaja, eikä Demba Ba ole mestarijoukkuesuosikin ykköskärki. Saako Romelu Lukaku isomman roolin tällä kaudella? Maalinteko ei välttämättä kuitenkaan ole ongelma. Ainoastaan ManU teki viime kaudella enemmän osumia kuin Chelsea.

Paineet ovat Chelsealla tällä kaudella. Mourinhon paluulta odotetaan paljon, vaikkakin nykyisillä valmentajamarkkinoilla ja vahvistuneella kilpailulla sarjassa, aikaa saatetaan antaa enemmän. Menestystä on silti tultava.

  • Sijoitus 1-2.
  • Avainkysymykset: innostaako Mourinho uudestaan? Nouseeko joukkueessa selkeä ykköskärki? Vieläkö Frank Lampard kantaa joukkuetta?
  • Avainpelaajat: Juan Mata: espanjalainella on kovat paineet tuottaa tehopisteitä tälläkin kaudella. Frank Lampard: monesta pahasta pelastanut konkari on edelleen avainasemassa.
  • Yllättäjä: Romelu Lukaku: belgialainen on jo valmis johtamaan linjaa, jos saa vain peliaikaa.

2. Manchester City - Cityn projekti jatkuu

Cityn viime kausi oli raskas pettymys monelle. Se ei kyennyt kunnolla puolustamaan mestaruuttaan paikallisvastustajalleen, eikä menestynyt taaskaan Mestareiden liigassa. Tämän lisäksi peli takkusi rajusti pitkin kautta. Puoluspeli oli silminnähtävästi hatarampaa, mutta hyökkäyspäästä hävisi 27 maalia verrattuna mestaruuskauteen. Viime kesänä ei myöskään saatu tehtyä hankintoja, jotka olisivat ratkaisevasti parantaneet joukkuetta. Scott Sinclairin ja Jack Rodwellin hankinnoissa ei tuntunut olevan mitään järkeä, ja molemmat joutuivatkin täysin varjoon kauden edetessä. Maicon oli vain haamu entisestä itsestään, eikä Javi García ollut muuta kuin rotaatiopelaaja. Ainoastaan kauden loppupuolella Matija Nastasic väläytteli lahjojaan puolustuksen ytimessä.

Tämän kauden arviointeja vaikeuttaa rajusti se, että viime kauden top3:n on kokonaisuudessaan vaihtanut valmentjia. Pellegrini on kolmikosta ehkä se jännittivin vaihtoehto. Mourinho jo tunnetaan ja Moyesin ei odoteta menestyvän ensimmäisellä kaudellaan. Pellegrini on tehnyt hyvää työtä Málagassa ja muistetaan siitä, että valmentaessaan Real Madridia saavutti seuran piste-ennätyksen (96) mutta silti hävisi mestaruuden Barcelonalle (99 pistettä). Vaikkakin lahjakas ja arvostettu valmentaja, ei hän ole varsinaisesti voittanut mitään urallaan. Siltikin tämän kesän managerirumbasta ei välttämättä parempaa vaihtoehtoa olisi voinut löytää tällä kertaa.

Pellegrinin vahvuuksina on tällä kaudella vahvempi joukkue ilman egopelaajia, joita Mancini joutui vielä hallitsemaan. Toisaalta kuinka pitää tyytyväisenä neljä huippuluokan kärkeä? David Silvan pelinteon tehottomuus tulee olemaan ratkaisevassa roolissa ens autta ajatellen. Samir Nasrikaan ei ole vielä pelannut sillä tasolla mitä odotettiin. Pellegrinin tulee myös saad Joe Hartista se potentiaali irti. Tällä hetkellä englannin ykköstorjuja sortuu liian usein turhiin virheisiin ja värittää peliänsä ylimääräisellä dramatiikalla. Mancinin City vahvuutena oli tehokkaan hyökkäysnelikon paikkojen vaihdot ja pyrkimys sumputtaa vastustajan laitoja, jolloin millä tahansa puolustajalla oli aina yksi liikaa puolustettava hyökkääjä. Jostain syystä tämä ei enää toiminut viime kaudella. Liike oli innotonta ja tehotonta. Tätä on pyritty selvästi korjaamaan hommaamalla aidosti leveyttä tuova Jesús Navas sekä monipuolinen Stevan Jovetic.
  • Sijoitus 1-2.
  • Avainkysymykset: saako vain maltillista menestystä urallaan nauttinut Pellegrini supertähtijoukkueen kärkikilpailuun? Pysyvätkö avainpelaajat tyytyväisinä peliakaan?
  • Avainpelaajat: David Silva: menetti loistettaan viime kauden loppupuoliskolla, on paranenttavaa. Jesús Navas: tuo vaadittua leveyttä Cityn tukkoiseen hyökkäyspeliin. Yaya Toure: keskikentän moottori, joka määrittää pelirytmiä keskikentän pohjalta. Pablo Zabaleta: parempaa työetiikkaa löytyy harvalta koko sarjassa, tehokas niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa.
  • Yllättäjä:

3. Arsenal - Joukkueen syvyys aiheuttaa ongelmia

Viime kaudella neljänneksi hurjalla loppukirillä yltänyt Arsenal, ei ole kyennyt vahvistamaan joukkuettaan tänä kesänä. Kuukauden jo kestänyt Suaréz -saaga on jättänyt ainoaksi sisään tulleeksi pelaajaksi Wengerin tyylisen tuntemattoman ranskalaishyökkääjän. Sen sijaan reserveistä ja edustusjoukkueesta on vapautettu lukuisia pelaajia, joilla ei koettu olevan annettavaa. Näistä ehkä nimekkäimpiä on Palaceen siirtyvä marouane Chamakh, Romaan lähtenyt Gervinho sekä venäjälle Zenitin riveihin palaava Andrei Arshavin.

Wengerillä on vahva avauskokoonpano ja nuorten pelaajien myötä hyvin sisäistetty pelisysteemi. Ongelmana on se, että muutaman viimeisen kesän aikana menetettyjä tähtipelaajia on koettu korvaamaan vain astetta heikommilla. Oliver Giroud ei ole Robin van Persie, Mikel Arteta ei ole Cesc Fabrégas, Podolski haluaisi pelata enemmän kärkenä kuin Nasrin laitatontilla ja Alex Songia ei ole korvattu vieläkään. Silti aikaisemmat kaudet ovat osoittaneet, että Wenger pystyy puristamaan varsinkin loppukaudesta joukkueensa vireeseen ja saavuttamaan Mestareidenliigaan oikeuttavat sijat.

Kuitenkin tällä kaudella kun ympärillä olevat joukkueet ovat vahvistuneet, voi Wenger joutua tilanteeseen, jossa muutamakin loukkaantuminen lopettaa kauden heti alkuunsa, ja toivona on ainoastaan tammikuun siirtoikkuna. Arsenalin vahvuutena on kuitenkin, että viime kauden top-4 joukkueista muut ovat vaihtanee valmentajaa, ja varmasti pientä yskähtelyä tapahtuu.
  • Sijoitus 4-5.
  • Avainkysymykset: Kestääkö fysiikka? Kuka ottaa vastuun maalinteosta?
  • Avainpelaajat: Santi Cazorla: espanjan velho rytmiittää peliä tämänkin kauden. Laurent Koscielny: ottaako vihdoin puolustuslinjan haltuunsa?
  • Yllättäjä: Aaron Ramsey: onko walesilainen vihdoin toipunut jalkavammastaan ja kasvaa odotetuksien mukaiseksi pelaajaksi. 

4. Manchester United - Välivuosi

David Moyesin ainoa onni on, että Ferguson jätti jälkeensä joukkueen, joka tietää mitä pitää tehdä jotta voitetaan. Moyesin ainoa huoli on kyetä ylläpitämään tätä samaista menttaliteettia. Viime kauden mestaruus varmasti kantaa voimaa vielä tämän kauden puolelle, mutta ennemmin tai myöhemmin on hänen saatava oma auktoriteetti ja systeemi istutettua joukkueeseen. Kroonista keskikenttäongelmaa ei ole edelleenkään ratkaisut ja ManU on kärsinyt lähinnä imagotappioita tämän kesän pyrkiessään hankkimaan ensin Tiâgo Alcantaran ja sitten Cesc Fàbregasia huonolla menestyksellä. Täysin hyväksyttävä ratkaisu olisi ollut heti kesän alkuun maksaa Fellaini ulos Evertonista. Jostain syystä tämä hankinta olisi ollut Fergusonilta onnistunut siirto, mutta Moyesilta vaaditaankin maailman luokan hankintaa.

Pelillisesti ManU:lla oli vaikeuksia pitkin viime kautta. Puolustus alkaa vanheta, eikä Rio Ferdinand ole enää pelikuntoinen koko kautta. Hän ja Vidic muodostaa edelleenkin liigan parhaan topparikaksikon. Tarjolle on nuorempia tulokkaita Phil Jonesin ja Chris Smallingin muodossa, mutta he ovat vielä raakileita. Shinji Kagavan piti päivittää ManU moderniin aikaan ottamalla kymppipaikan pelintekijän rooli. Kausi ei mennyt kuitenkaan toivotusti. Kuten koko viime kaudenkin, voisi nyt yrittää perustella miksi ManU on niin huono Robin van Persietä lukuunottamatta. Mutta jostain se tulokset kuitenkin otti ja ottaa varmasti tälläkin kaudella. Moyesin tärkein tehtävä on nyt säilyttää Rooney joukkueessa. Vaikkakin tämä olisi pettynyt, on se kuitenkin parempi kuin antaa pahimmalle kilpailijalle selkeä ykköskärki.

  • Sijoitus 4-5.
  • Avainkysymykset: Kestääkö Moyesin pää? Luottaako joukkue ja kannattajat uuteen manageriin? Kuka ratkaisee keskikentän tilanteen?
  • Avainpelaajat: Robin van Persie: yhden miehen joukkue? Tuskin mutta paljon vaaditaan taas hollantilaiselta. Rafael: brassipuolustaja kehittyy kaudesta toiseen. Rio & Vidic: jompi kumpi tarvitaan komentamaan puolustusta.
  • Yllättäjä: Mikäli Wilfried Zaha jää edustukseen pelaamaan, on hänellä mahdollista korvata tällä hetkellä heikossa kantimissa oleva laituritilanne. Giggs on jo liian vanha, Nani ollaan yritetty työntää ulos jo toista kesää ja Ashly Young on menettänyt pelisilmänsä.

5. Tottenham Hotspur - Ostettua optimismia?

Arsenal kannattajat tykkäävät muistuttaa Spurssia sanomalla: "form is temporary, class is permanent". Tämä on totta, mutta väärän sanojan suusta. Arsenal on menettäny laatunsa jo aikaa sitten. Jonkun on kuitenkin jonain päivänä syrjäytettävä se paras, eikä se tietenkään tapahdu hetkessä. Viimeisen kahden kauden aikana Tottenham on vihdoin alkanut näyttämään, että se kykenee haastamaan englannin kärkiseuroja kentällä. Spurs on aina ollut paperilla parempi kuin kentällä. Voittajan menttaliteetti, se viimeinen niitti on tuntunut puuttuvan. Tällä kertaa Daniel Levy on antanut armoa kannattajille, ja hoitanut hankintansa ajoissa, Balen huhuista huolimatta.

Viime kauden heikkouksia on paikattu. Roberto Soldadon tultua sisään, on Tottenhamilla vihdoin se kauan toivottu maailman luokan kärki. Pelisysteemiin sopimattomat pelaajat on myyty, ja uudet hommattu tilalle. Joka pelipaikalle tuntuu löytyvän korvaaja, topparitilannetta lukuunottamatta, mikä varmasti korjataan vielä. Joukkue on näyttänyt, että varaa on siirtomarkkinoiden ylikuumentuneille hinnoille, että pelaajat pitävät AVB:n Tottenhamia jännittävänä seurana. Gareth Balen tulevaisuus on edelleen auki. Tässä vaiheessa hänen menetyksensä ei ole mikään katastrofi, mutta voisi ratkaista sen onko Tottenham musta hevonen mestaruuteen. Tottenham hyötyy Arsenalin tavoin myös siitä, että pahimmat kilpailijat ovat vaihtaneet valmentajaansa.

  • Sijoitus 3-4.
  • Avainkysymykset: ehtiikö nopeasti uudistunut joukkue toimimaan vielä potentiaalillaan? Lähteekö Bale?
  • Avainpelaajat: Roberto Soldado: häneltä odotetaan nyt 20+ maalia. Sandro: keskikentän ehdoton muuri. Kaboul: korkeaan linjaan ideaalinen puolustaja. Lloris: ranskalainen on liigan parhaimpia maalivahteja.
  • Yllättäjä: Sigurdson ottaa ylemmän pelintekijän roolin ja osoitaa sitä potentiaalia mitä omasi pelatessaan Swanseassa.

6. Liverpool - Brendanin tiki-taka näyttää hyvältä

Liverpool pyristelee vielä suurseuran asemassaan. Helpolla maailma ei unohda yhtä englannin parhaiten menestynyttä joukkuetta, mutta hävittyään kaudella 2008-09 mestaruuden turhien tasapelien vuoksi ManU:lle, on joukkue kärsinyt alamäestä. Tässä välissä on parhaimmat pelaajat vaihtaneet seuraa, tehty heikkoja ylihintaisia siirtoja, vaihdettu omistajaa, valmentajaa ja tapeltu sen ainoan supertähden kanssa. Luis Suárezin jäänti tarkoittaa toki maaleja joukkueelle, vaikkakin hän on kauden alun pelikiellossa purtuaan Chelsean Branislav Ivanovicia viime kauden lopulla.  Kuitenkaan Suárezin lähteminen tai jääminen ei muuta sitä tosiasiaa, ettei Liverpool ole enää suuri voima englannissa. Ei vielä vähään aikaan ainakaan.

Brendan Rodgers on AVB:n tavoin käyttänyt menneen kauden pelisysteemin rankkaan muuttamiseen. Rodgers haluaa pelata tiukkaa pallonhallintaan ja lyhytsyöttelyyn perustavaa peliänsä, jonka myötä joukkueesta on sivottu tämän kesän aikana pelaajia kuten Downing ja Carroll, jotka eivät tähän sovellu. Sisään on tuoto espanjalaisia pallotaitureita. Iago Aspas tuli Celta Vigosta. Tämä siirto kuvastaa sitä, että vaikkakin kyseessä on ihan kelpo pelaaja ja suoritti viime kauden hyvin todella heikossa joukkueessa, ei Liverpoolilla ole mahdollisuuksia tähdätä suurempiin hankintoihin.

Joukkueen hyökkäyspeli tulee olemaan varmastikin hyvissä kantimissa tällä kaudella ja Liverpool teki viime kaudella neljänneksi eniten maaleja liigassa. Kuitenkin maalit tuli otteluissa, joissa se kykeni dominoimaan täysin. Hyökkäyksen ja puolustuksen tasapaino heittelee liikaa pitkin kautta, ja vaikka joukkue hetkittäin näyttää maagiselta, voi se seuraavassa ottelussa olla tehoton. Joukkue tarvitsisi jonkun todellisen johtohahmon, joka rytmittää peliä. Barcelonalla on Xavinsa, Liverpoolilla Steven Gerrard..

  • Sijoitus 6-8.
  • Avainkysymykset: Saako Rodgers pelistä tehokasta? Jääkö Suárez? Paikkaako Aspas tai Sturridge hänet ongelmitta? Onko Kolo Toure oikea mies korvaamaan eläköityneen Carragherin? Ottaako Simon Mignolet paikkansa tolppien välissä ongelmitta?
  • Avainpelaajat: Steven Gerrard: kuin Lampard, joutuu kantamaan joukkuetta hetkittäin. Daniel Sturridge: tehtävä maalit kevään kunnon mukaisesti. Lucas Leiva: kasvanut lopulta tärkeäksi keskikenttänimeksi ja paikannut ensin Xabi Alonson ja sitten Raul Meirelesin jättämän aukon.
  • Yllättäjä: Philippe Coutinho väläytteli jo enemmän kuin moni olisi odottanut tammikuun siirron jälkeen. Kyseessä kuitenkin jännittävä pelaaja, joka ottaa Rodgersin tarvitseman pelinrytmittäjän roolin.

No comments:

Post a Comment