Friday 2 August 2013

Gareht Bale - 100 million dollar man?

Gareth Bale pelasi itsensä viime kaudella siirtosaagaksi tälle kesälle. Walesilaisen laiturin siirtyminen enemmän pelin keskiöön tuotti läjäpäin kauden maali -kilpailun ehdokkaita. Mainitakseni ainakin West Hamia vastaan ammuttu kaukolaukaus, joka jälleen kerran ratkaisi pisteet Tottenhamille. Maali kuvasti Balen kasvanutta itseluottamusta, tekniikkaa ja halua ratkaista.


Walesilaistaiturin syöttöpisteet olisivat voineet olla paremmat tällä kaudella, mutta osittain tilanne johtui hyökkääjien heikosta viimeistelystä sekä loppukauden uudesta pelipaikasta. Suureksi visionääriksi häntä ei pelillisesti ole voinut koskaan sanoa, enemmänkin voimapelaajaksi. Kuitenkin Swanseata vastaan yhteispeli Vertonghenin kanssa oli maagista.


Mutta onko Bale hintansa arvoinen? On siinä mielessä, että Tottenhamilla ei ole tarvetta myydä häntä, eikä pidäkään jos haluavat säilyttää nousujohteisen tilansa. Aina parhaansa myyvät joukkueet uusiutuvat liian usein, eikä joukkue ehdi muodostaa täyttä potentiaaliansa. Tähän suohon esimerkiksi Arsenal on jäänyt rämpimään viimeisien vuosien aikana menetettyään Gaël Clichyn, Samir Nasrin sekä Cesc Fabregasin sekä viime kesänä Robin van Persien sekä Alex Songin. Yhtäkään näistä pelaajista ei ole kyetty korvaamaan yhtä valmiilla tai tehokkaalla. Ymmärrettävistä syistä Tottenhamissa ei haluta tehdä samaa. Tuoreessa muistissa on kuitenkin Berbatovin ja Modricin menetykset ilman kunnollista korvaajaa.

Dan Fitch kirjoittaa osuvasti ESPNFC:n blogissaan, että vasta viisi vuotta myöemmin Roberto Soldadolla löydettiin Berbatovin seuraaja:

Dan Fitch: Five years after Berbatov, Spurs finally fill the gap with Soldado

Raportoidut tarjoukset Balen palveluksista vaihtelevat aina 86 miljoonasta punnasta 125 miljoonaan euroon. Yhtenä vaihtoehtona spekuloitiin 50 miljoonaa puntaa sekä Ángel di María ja Fabio Coentrãota kylkiäisenä. Siinä missä ko. olevat pelaajat olisivat sitä mitä Tottenham voisi tarvita sillä AVB ei tunnu arvostavan Bennoit Assou-Ekottoa vasempana laitapakkina sekä poistuva Bale tekisi tilaa yhdelle laiturille, en kuitenkaan usko näiden tyyppisten kauppojen oikeasti toteutuvan. Daniel Levy on myös liian hyvä bisnesmies, että suostuisi ottamaan kaksi isoilla palkoilla olevaa pelaajaa seuraan, koska näiden yhteen laskettu arvo ei kuitenkaan markkinoilla korvaisi sitä erotusta arvioituun summaan, jonka Real olisi Balesta valmis maksamaan.

Maltilliset analysoijat ovat todenneet, että Balelle olisi järkevintä pelata vielä yksi kausi Tottenhamin paidassa ja siirtyä vasta ensi kesänä. Nyt kuitenkin erinäiset lehdet ovat sitä mieltä, että Bale yrittää painostaa itselleen 'unelmasiirtoa'.

Ongelma tulee olemaan hyvin samantapainen kuin Modricin kanssa. Modric lähti kilpailemaan keskivertoa kovemman keskikentän kanssa. Vaikkei peliajallisesti hänen siirtoa täysin floppina voitu pitää, oli hän kuitenkin pieni kala isossa lammessa, jossa Cristiano Ronaldo, Mesut Özil ja Xabi Alonso olivat ne merkittävät tekijät. Nyt tänä kesänä Real on nostanut junnujoukkueesta Jese Rodriquezin kilpailemaan vasemmalle laidalle sekä ostanut isolla rahalla Iscon Malagasta kirittämään kärjen takaisen kolmikon pelipaikoista, jonne alkaa olemaan tunkua. Kysymys onkin oikeastaan siitä, että voiko Bale pelata Ronaldon kanssa samaan aikaan? Öziliä hän tuskin kykenee heilauttamaan kymppipaikalta, Ronaldon vasemmasta laidasta puhumattakaan ja voiko hän korvata kuitenkaan Ángel di Maríaa oikealta laidalta, sillä oikean jalan keskitykset ovat luokattomia mikäli edes viitsii yrittää sellaista. Voi olla, että Real tyhjentää vielä omaa joukkuettaan tämän siirron jäljiltä ja tämä spekuaaltio on turhaa ja ennenaikaista.

Madridin motiiveiksi on arveltu, että kyse olisi valmistautumisesta Ronaldon siirtoon viimeistään ensi kesänä tai sitten henkseleiden paukutteluista Barcelonalle (muistetaan, että Zlatanin siirto Barcaan tuntui aikoinaan olevan enemmän ilmoitus maailmalle kuin tarpeellinen pelillisesti). Olisi kuitenkin naivia ajatella, että tuollaisen siirtosumman jäljiltä pelaajaa istutettaisiin penkillä.

Onko kuitenkaan puolivalmiin, jännittävän toki, pelaajan järkevää ottaa maailman kalleiman pelaajan mantteli ylleen tässä vaiheessa uraa? Onko koko kalabaliikki vain Realin pää-äänenkannattajalehden Marcan ovela juoni sekoittaa markkinoita? Kuukausi on vielä aikaa.

No comments:

Post a Comment