Wednesday 7 August 2013

Ketä akatemiat palvelevat?

Jalkapallojoukkueet rakentuvat yhteisönsä ympärille ja tekevät korvaamatonta työtä myös yhteisön nuorten hyväksi. Juniorijoukkueiden ylläpitäminen ei ole pelkästään pelaajatehtailu, vaan tärkeä työ yhteisön jäsenten osallistamista seuran toimintaan, ja näin lisäten joukkueen kuuluvuutta tietylle alueelle. Kun joukkueen toiminta on ns. ever-present, saavutetaan varmuus kannatukselle, vapaaehtoistyölle, kasvatukselle sekä ideniteetille. Joukkueen merkitys yhteisölle voi olla toki eri tasoista, ja jossain määrin FC Barcelona on spektrin ääripäässä. Onhan joukkueen motto més que un club, enemmän kuin joukkue. Barcelonalla tämä meriitti kasvoi toki Francon aikaisesta poliittisesta valtapelistä, jota voitiin jotenkin tehdä jalkapallon nimissä.

Barca on yksiä ainoita vahvoja pelaajakasvattamoita mitä huippujalkapalloilun kärjessä enää on. Tällä hetkellä wikipedia antaa Barcan joukkueelle 25 pelaajaa, joista 14 on omasta akatemiajärjestelmästä nostettuja pelaajia. Tämän lisäksi Jordi Alba, Cesc Fàbregas sekä Gerard Piqué ovat kehittyneet akatemiassa, käyneet maailmalla kääntymässä ja siirtyneet takaisin kokonaisempina pelaajina. Tietenkin tämän päivän suurjoukkueiden akatemioita vääristää hieman se, ettei korkeimmille junioritasoille pääse välttämättä se oman kylän poika, vaan Barcelonakin hamuaa pelaajia lähialueilta sekä ulkomailta. Lionel Messi siirtyi sen verran nuorena Barcaan, että hänet lasketaan omaksi junioriksi.

Voidaan todeta, että Barcelonalla on ainakin selkeä pyrkimys siihen, että joukkueen osa joukkueen rungosta sekä ns. squad playereistä tuotetaan omilla resursseilla, ja ison rahan täsmähankintoja tehdään vain, jos ne tuovat selkeää lisäarvoa ja paikkaavat jotain tiettyä tarvetta. Tätä tietenkin ollaan kyseenalaistettu esimerkiksi Zlatanin siirryttyä kaudeksi joukkueeseen. Häntä ei oikeasti tarvittu, mutta jotenkin piti esittää Florentino Perezin Galacticos kakkoselle, että rahaa on.

Nyt, kun Steven Caulker myytiin Tottenhamista Cardiffiin, olin lievästi pettynyt, sillä joukkueeseen oli noussut selvästi kova tulevaisuuden pelimies, jolla ehkä olisi voinut olla rahkeita täyttää Ledley Kingin saappaat monellakin tasolla. Englantilaisten pelaajien määrä on vähentyt Spurssissa viimeisten vuosien aikana, mikä ei välttämättä ole huono juttu, kun muistelee millaisia sankareita Jermaine Jenasista, David Bentleystä puhumattakaan, on liljanvalkoista paitaa pitänyt päällään. est. Omia kasvatteja edustuksessa on Andros Townsend, Danny Rose, Jake Livermore, Harry Kane sekä Tom Carrol. Näistä Townsend ja Rose ovat ehtineet jo lainapesteillä antamaan lupaavia näyttöjä ja Carrolillekin toivon enemmän peliaikaa tulevalla kaudella. Livermore on sen sijaan täysin viitosmies keskikentälle ja Harry Kanesta on mahdotonta sanoa voisiko kasvaa koskaan kovaksi maalintekijäksi.

Muutaman viime kauden aikana on näyttänyt siltä, että selvästi yritetään panostaa junioritoimintaan, ja lainalla oli joukkueellinen pelaajia eri tasosissa liigoissa. Kuitenkaan nämä eivät ole erityisemmin menestyneet ja osa pelaajista on myyty nimellisillä hinnoilla alasarjoihin tai vapautettu ammattilaissopimuksistaan ja jatkaneet uriaan mutaliigoissa. Yksi näistä oli John Bostock, joka kovalla väännöllä saatiin siirtymään Crystal Palacesta Tottenhamin kehitysjoukkueisiin 2008. Viisi vuotta myöhemmin hän on pelannut lainalla hajanaisia otteluita useissa eri joukkueissa ja esiintynyt Tottenhamin paidassa ainoastaan kolmessa UEFA Cupin ottelussa kaudella 2008.

Swindon Town tuntuu olevan tämän hetkinen Spursin reservijoukkue, jonka avauksessa eilisessä liiga cupin pelissä pelasi kolme lainapelaajaa: keskikentän Alex Pritchard ja Ryan Mason sekä puolustaja Grant Hall. Lisäksi keskikenttämies Massimo Luongo aloitti penkiltä. Tästä nelikosta varsinkin Alex Pritchardia on ylistetty peliälynsä ja syöttövoimansa vuoksi uudeksi Modricsiksi tai Fàbregasiksi. Ura Swindonissa raporttien mukaan näyttää hyvältä, vaikkakin hän missasi itse hankkimansa rangaistuspotkun eilisessä ottelussa. Näiden lisäksi laitapakki Adam Smith pelaa lainalla Derbyssä sekä Bongani Khumalo niin ikään lainalla Doncasterissa.

Ehtiikö kukaan näistä lupauksista nousta Tottenhamin avaukseen asti, ennen kuin myydään pois tarpeettomina? Nyt kun siirtohinnat ovat inflaation vuoksi taivaissa, olisiko järkeä panostaa siitä ainakin joku siivu omaan junioritoimintaan ja scouttaamiseen?

No comments:

Post a Comment