Monday 23 June 2014

MM-kisat: Viimeisen kierroksen lohkoarviot

Tänään käynnistyy viimeinen lohkokierros. Tunnetusti jokaisen lohkon pari pelataan samalla kellonlyömällä, ettei vuoen 1982 kisojen tyylistä kikkailua enää tapahdu, missä kaksi joukkuetta käytännössä pelaavat kolmannen halukkaan ulos. Kuluneet kisat ovat olleet yksiä maalirikkaampia vuosiin ja sisältäneet todellista vuoristorataa. Pikainen lohkoanalyysi ja odotukset seuraavaksi:
 
A-lohko
 
Otteluparit: Kamerun - Brasilia ja Kroatia - Meksiko
Yleiskuva: Kamerunin joukkuepoliittiset häiriöt sekä Meksikon heikko karsintarupeama lupasivat Kroatialle ja Brasilialle helpon tien jatkoon. Kamerun ei ole saanut peliään käyntiin ollenkaan häviämällä molemmat pelit. Kroatia jäi tuomarivirheiden vuoksi tappiolle vaisua Brasiliaa vastaan mutta otti näyttävän voiton toisessa ottelussaan Kamerunia vastaan. Ennakkoluuloton Meksiko sekoitti tyylikkäästi lohkon ennusteen taivuttamalla Brasilian maalittomaan tasapeliin.
Vaihtoehdot: Heikkouksistaan huolimatta voidaan olettaa päätöskierroksella Brasilian voittavat Kamerunin. Toinen jatkopaikka kisataan siten Meksikon ja Kroatian välillä. Kroatia tarvitsee voiton, Meksikolle riittää tasapeli. Suurinumeroisella voitolla Meksiko voi vielä nousta lohkonsa voittoon.
Ennuste: Brasilia voittaa Kamerunin ja vie lohkon. Meksikon hyvä puolustusesiintyminen Brasiliaa vastaan tuskin toteutuu uudestaan ja Kroatian kova hyökkäysosasto rankaisee, joten Kroatia jatkaa jatkopeleihin.
 
B-lohko
 
Otteluparit: Australia - Espanja ja Hollanti - Chile
Yleiskuva: Espanjan totaalinen sulaminen Hollantia vastaan avauskierroksella laittoi koko lohkon vapaasti otettavaksi. Hollanti näytti kompuroivan Australia vastaan mutta lopulta nousi lohkon kärkeen. Chilen uuden sukupolven nousu näytti paperilla jäävän ensi kisoihin liian vaikean lohkon myötä mutta Espanjan kompastuttua joukkue on myös oikeutetusti pelannut itsensä jatkopeleihin.
Vaihtoehdot: Hollanti ja Chile ovat varmistaneet jatkonsa, joten ottelussa kisataan lohkovoitosta. Chile tarvitsee voiton, Hollannille käy tasapelikin maalieron vuoksi. Lohkokakkonen saa vastaansa todennäköisesti Brasilia, joten lohkovoitolla on myös panosta.
Ennuste: Hollanti ja Chile pelaavat molemmat kovatempoista vastahyökkäyspeliä, joten ottelun ratkaisuna on se miten ne saavat toisensa pelaamaan siten kuin itselleen sopii parhaiten. Ottelusta tulee tuskin varovainen, koska jatkopelit on jo luvattu mutta lohkovoitto on tärkeä. Tasapeli ja Hollanti lohkovoittajana jatkoon ja Chile kakkosena.
 
C-lohko
 
Otteluparit: Japani - Kolumbia ja Kreikka - Norsunluurannikko
Yleiskuva: Ennen kisoja lohko näytti täydeltä kysymysmerkiltä. Kolumbia oli selvästi ennakkosuosikki mutta ilman Falcaota kisoihin lähteneen joukkueen tulivoima saattoi hetkeksi jäädä kyseenalaiseksi. Sittemmin he ovat lyöneet viisi maalia kahdessa pelissä ja ottaneet lohkonsa haltuun. Japanista ja Kreikasta ei ollut haastajaksi, ja viimeistään heidän välinen maaliton tasapeli viime kierroksella osoitti, ettei kummallakaan ole oikein aseita näissä kisoissa. Paperilla vahva Norsunluurannikko sen sijaan avasi vahvasti Kreikkaa vastaan ja taipui lopulta Kolumbiaa vastaan.
Vaihtoehdot: Kolumbia on maalieronsa turvin käytännössä lohkovoittaja vaikkei voittaisi Japania, joka on pakkovoiton edessä niillä reunaehdoilla, että parantaa samalla maalieroansa ja toivottava, ettei Norsunluurannikko voita Kreikkaa, jonka jatkovaatimusket ovat samat kuin Japanillakin.
Ennuste: Kolumbia voittaa lohkonsa ja Norsunluurannikko seuraa toisella sijalla.
 
D-lohko
 
Otteluparit: Italia - Uruguay ja Costa Rica - Englanti
Yleiskuva: Englanti sekoili tavanomaista pahemmin näissä kisoissa, sillä joukkue on jääny viimeksi alkulohkoon 1958. Takavasemmalta piikkipaikalle kiilasi kuitenkin Costa Rica, joka yllätti kaikki hyvällä pelisysteemillä, joka on aidosti parempi kuin osiensa summa. Kun Englannin ja Italian kompurointi olisi antanut tilaa Uruguaylle selvään jatkopaikkaa, Costa Rican nousu sekoitti lohkon yhdeksi mielenkiintoisemmiksi.
Vaihtoehdot: Englanti on ulkona jatkosta riippumatta tuloksesta. Costa Rica sen sijaan on jo jatkossa mutta voi tasapelillä varmistaa itselleen edullisen lohkovoiton. Italian ja Uruguayn ottelu määrittää siis suoraan kumpi menee jatkoon. Jos Costa Rica häviää, määrittelee lohkoykkösen paikan Italian ja Uruguay ottelun voittajan maaliero, jos he pelaavat tasan menee Italia jatkoon lohkokakkosena, joten Uruguaylla on pakko voitto.
Ennuste: Heikko englanti ei voita, joten Costa Rica ykkösenä lohkosta. Italian impotentti mutta johdonmukainen pelitapa antaa edun ja Italia lopulta jatkoon kakkosena.
 
E-lohko
 
Otteluparit: Honduras - Sveitsi ja Ecuador - Ranska
Yleiskuva: Ranskan vire on ollut sitten 2006 mm-kisafinaalin täysin alavireinen. Nyt joukkueen tasapaino on parhaimmillaan vuosiin ja hyökkäyspeli kulkee jopa ilman Ribérytä. Ranskan pelejä on helpottanut lohkossa majailevat Ecuador sekä Honduras, mutta 5-2 voitto Sveitsistä oli kuitenkin selvä osoitus laadusta ja tahdosta. Sveitsin jäätyminen sen sijaan oli pienoinen pettymys. Honduras jää täysin heittopussiksi mutta Ecuador yrittää sekoittaa pakkaa Enner Valencian johdolla loppuun asti.
Vaihtoehdot: Ecuadorin on saavutettava päätösottelussa vähintään sama tulos kuin Sveitsin. Hondurasin heikkouden vuoksi, Ecuadorin on käytännössä voitettava Ranska, joka joukkueen nykykunnolla ei näytä kovin todennäköiseltä.
Ennuste: Ranska menee puhtaalla pelillä lohkovoittoon. Sveitsi ei häviä Hondurasille, joten se jatkaa jatkopeleihin lohkokakkosena.
 
F-lohko
 
Otteluparit: Nigeria - Argentiina ja Bosnia - Iran
Yleiskuva: Argentiinalla oli hyvät lähtökohdat näihin kisoihin. Suhteellisen tasapainoinen joukkue murhaavalla hyökkäyskalustolla. Käytännössä Messi on nyt itsekseen kammennut joukkueelle kaksi voittoa, joilla jatkopaikka on varmistettu. Bosnian kaatuminen sekä Argentiinalla että Nigerialle oli selvästi pettymys. Nigerian ja Iranin ensimmäisen kierroksen maaliton tasapeli kieli, ettei kummallakaan ole mahdollisuuksia jatkoon. Iran ja Nigeria kuitenkin esittivät pirteämpiä otteita toisella kierroksella, Iranin pudotessa lopulta Messin yksilösuoritukselle. Kumpikaan tuskin jatkopeleissä pärjää kuitenkaan pitkälle.
Vaihtoehdot: Argentiina voittaa lohkonsa, jos ei häviä Nigerialle, joka menee jatkoon varmasti, jos ei häviä Argentiinalle. Iranin on voitettava Bosnia ja toivottava, että Argentiina voittaa Nigerian.
Ennuste: Argentiinalla on kovien odotusten vuoksi järkeä päättää lohkovaihe puhtaalla pelillä. Argentiina tuskin häviää Nigerialle, joten se menee jatkoon lohko ykkösenä. Jos Iran saa samanlaista vauhtia kentälle kuin Argentiinaa vastaan, on se vahvoilla kiilata Nigerian ohi. Bosnia kuitenkin yrittää pelastaa kasvonsa näissä kisoissa ja sen myötä Nigeria menee jatkokierrokselle lohkokakkosena.
 
G-lohko
 
Otteluparit: USA - Saksa ja Portugal - Ghana
Yleiskuva: Ghanan mahdollisuudet näyttivät alkuun heikoilta. Joukkue on pitkälti sama kuin neljä vuotta sitten ja heidät oli asetettu lohkoon, jossa Saksan piti olla ylivoimainen, Klinsmannin vetätmä USA pirteä ja Cristiano Ronaldon vuoksi oikukas Portugali. Lohko on edelleen avoin mutta Portugalin maaliero kahden ottelun jälkeen vaikeuttaa heidän jatkosuunitelmiaan. Ghana oli äärimmäisen pirteä Saksaa vastaan ja oli lähellä ottaa voitonkin. USA:n tasapeli taas Portugalia vastataan johtaa jännittävään päätöskierrokseen.
Vaihtoehdot: Saksa voittaa lohkonsa, jos ei häviä USA:lle. USA voittaa lohkon, jos voittaa Saksan. Jos peli päättyy tasan Saksa voittaa lohkon ja pudottaa samalla Portugalin ja Ghanan jatkosta. Portugalin ja Ghanan on kummankin voitettava, mikäli haluavat edes yrittää jatkoon. Molempien maaliero on kuitenkin niin huono, että niiden on toivottava, että USA kaatuu suurinumeroisesti ja oma maali pysyy puhtaana.
Ennuste:  Saksalla on varaa pelata puolivaloilla, joten se voittaa lohkon joka tapauksessa. USA Klinsmanin avulla pistää kampoihin Löwin germaanitikitakalle ja taistelee tasapelin siten lohkokakkosena läpi.
 
 H-lohko
 
Otteluparit: Etelä-Korea - Belgia ja Algeria - Venäjä
Yleiskuva: Venäjän joukkue saavutti huippunsa 2008 eikä se ole kehittynyt erityisesti sen jälkeen. Belgian piti mustana hevosena mennä heittämällä tästä lohkosta jatkopeleihin mutta on esiintynyt todella heikoin ottein ilman nuoruuden intoa. Etelä-Korea on tullut kisoihin samalla aneemisella otteella. Sen sijaan Algeria on nousemassa Belgia-tappiostaan huolimatta lohkonsa jännittävimmäksi joukkueeksi.
Vaihtoehdot: Belgia on jatkossa joka tapauksessa ja voittaa lohkonsa varmasti, jos ei häviä Etelä-Korealle. Etelä-Korean jatkohaaveet vaatii voiton sekä toivoa, että Venäjä voittaa Algerian mutta yhden pykälän pienemmällä ottelumaalierolla. Algeria menee jatkoon varmasti, jos voittaa Venäjän. Tasapelikin riittää, jos Etelä-Korea ei voita suurinumeroisesti Belgiaa.
Ennuste: Belgia tuskin jäätyy Etelä-Koreaa vastaan. Capellon Venäjä sentään osaa pelata organisoitua puolustusta, mutta Etelä-Korea päästi Algeriaa vastaan kuitenkin neljä maalia. Belgia voittaa lohkonsa. Algeria seuraa perästä, koska Venäjän hyökkäysvoima ei tuota tulosta näissä kisoissa.
 
Jatkoparit:
 
Brasilia - Chile
Kolumbia - Italia
Hollanti - Kroatia
Costa Rica - Norsunluurannikko
Ranska - Nigeria
Saksa - Algeria
Argentiina - Sveitsi
Belgia - USA
 

No comments:

Post a Comment