Tuesday 8 July 2014

MM-kisat 2014: Die Maschine - Löw ja historian havinaa

Vuoden 2002 MM-kisojen finaalissa vastakkain asettuivat kaksi jalkapallouniversumin raskassarjalaista, Saksa ja Brasilia. Saksa oli raivannut tiensä finaaliin suhteellisen heikolla joukkueella, joka oli taktisesti ja teknisesti heikoilla. Kisat alkoivat vahvasti 8-0 voitolla Saudi Arabiasta. Tämän jälkeen Saksan tie jatkoi vahvasti puolustuksen kautta. Finaaliin mennessä joukkue oli päästänyt vain yhden maalin ja voittanut 1-0 -tuloksella suhteelisen helpot pudotuspelivastustajansa (Paraguay, USA ja Etelä-Korea). Finaaliin asteli kuitenkin Scolarin valmentama Brasilia, joka oli sekoitus kokemusta ja nuoria taitureita. Hyökkäyskolmikkona taituroi maagiset Rivaldo, Ronaldo ja Ronaldinho. Heistä sekä Ronaldo että Rivaldo olivat jo kertaalleen valittu maailman parhaaksi pelaajaksi, Ronaldon voittaessa sen vielä toistamiseen ja Ronaldinhon seuratessa perässä muutamaa vuotta myöhemmin. Saksalla oli ikääntynyt joukkue, jonka paras pelaaja oli aikansa paras maalivahti, Oliver Kahn. Kärjessä hääräsi nuori Miroslav Klose, joka teki ennätykselliset viisi puskumaalia turnauksessa. Brasilia voitti lopulta 2-0 viidennen mestaruutensa.

Völler kokeili vielä 2004 EM-kisoja mutta joukkueen jäätyä alkulohkoon alkoi joukkueen peli-identiteetin todellinen vallankumous ensin Klinsmannin ja sittemmin Joachim Löwin alaisuudessa. Saksan kotikisat vuonna 2006 esittelivät avauksessa pelanneen laitapakki Philipp Lahmin, johon monella tapaa tiivistyy modernin Saksalaisen jalkapalloilijan koko olemus, tekniikka ja ymmärrys siitä milloin pitää hyökätä ja milloin puolustaa. 2010 turnauksessa joukkueen selkärangan muodosti jo Thomas Müller, Sami Khedira ja Bastian Schweinsteiger, Toni Kroosin odotellessa vielä vuoroaan.

Brasilian ja Saksan voimasuhteet ovat tasoittuneet, ellei jopa kääntyneet Sakan puolelle, viimeisen 12 vuoden aikana. Saksa on sijoittunut kolmanneksi viimeisissä kahdessa MM-kisoissa, pudoten molemmilla kerroilla lopullista mestaria vastaan (2006 italia, 2010 Espanja). 2008 EM-kisoissa se hävisi finaalin Espanjaa vastaan ja 2012 tien katkaisi Italia. Saksan epäonnena on ollut viimeiset kymmenen vuotta Espanjan ylivoimainen dominanssi sekä ikivihreä Italia. Saksan vaarana oli juuttua Euroopan ikuiseksi kolmoseksi kunnes nykyinen sukupolvi olisi menetetty. Finaalipaikka on vain yhden pelin päässä, eikä tällä kertaa loppunelikossa ole Espanjaa taikka Italiaa. Olisiko vihdoin se kauan odotettu Saksan nousu Euroopan ykköseksi vihdoin tapahtumassa?

Ranskaa vastaan Löw muutti hienoisesti taktiikkaansa. Esimerkiksi ehkä turnauksen viihdyttävimmässä pelissä Ghanaa vastaan, joukkue avasi 4-3-3-systeemillä ilman keskushyökkääjää, Thomas Müllerin operoidessa eräänlaisena piilokärkenä. Lahm pelasi kyseisessä ottelussa keskikentän pohjalla Khediran ja Kroosin nostaessa peliään hyökkäyksen tueksi. Saksa tilastojen valossa dominoi ottelua, hallitsi palloa yli 60% ja suoritti yli 500 syöttöä. Ghana oli silti äärimmäisen vaarallinen vastahyökkäyksissä. Ghanan joka kolmas syöttö pelattiin Saksan puolustusalueella ja laukauksiakin oli enemmän. Ghanalaisten tarkkuus boksin ympäristössä niin syötöissä kuin laukauksissakin petti kuitenkin, ja peli päättyi tasan. Ranskan maalikone oli jo hyytynyt jonkin verran turnauksen edetessä mutta Benzeman, Valbuenan ja Griezmanin nopeita jalkoja ja halua pelata laatikossa ei voi aliarvioida. Keskikentän tulivoimaa edusti Cabaye ja Pogba. Vaihdosta löytyy vielä kliinisiä viimeistelijöitä kuten Loïc Rémy ja Oliver Giroud.

Löwin nikkarointi johti siihen, että Schweinsteiger ja Khedira ankkuroivat keskikenttää (esimerkiksi Khediran keskimääräinen sijainti oli 7-8 metriä alempana, hän yritti 20 syöttöä vähemmän ja suoritti enemmän puolustavia tapahtumia kuin Ghanaa vastaan). Götze jätettiin penkille ja Klose nostettiin kärkeen. Näin saatiin tiukka puolustus ja sen päälle hyökkäävä keskikenttä, jossa Kroos ja Müller ikiliikkujina jaksavat tehdä sitä tarpeellista perustyötä, juosta ja häiritä vastustajan syvää pelinrakentelua, samalla pitäen yhden miehen puhtaasti targettina. Saksa pelasi 40% vähemmän hyökkäyspähn syöttöjä, keskittyi enemmän laitojen kautta rakenteluun sekä pitkiin pystypalloihin. Ranska on toki paperilla paras joukkue mitä Saksa oli näissä kisoissa kohdannut mutta Saksan taktinen taantuma oli selvästi suuniteltu juttu. Se lähti vanhasta idealogiastaan, konemaisesta kollektiivisesta puolustuspelaamisesta, ja siinä se oli äärimmäisen hyvä. Ilman Hummelsin erikoistilanne maalia peli olisi voinut olla perin erillainen, koska Klose oli pettymys, eikä oikein saanut vaadittua terävyyttä mitä suoraviivaisempi hyökkäys olisi kaivannut. Benzema olisi saattanut rankaista negatiivisesta taktiikasta, ellei Manuel Neuer kera Hummelsin ja Mertesackerin olisi pelannut niin hyvin (Saksan puolustajat suorittivat 16 onnistunutta purkua boksista). Benzemalla oli lopulta seitsemän laukausta, kaikki boksin sisällä. Näistä  kaksi torjuttiin, neljä blokattiin ja yksi meni hienoisesti ohi. Saksa kuitenkin johti 13. minuutilta loppun 1-0. Mitä muuta he olisivatkaan kaivanneet?

Vaikkei Brasilian otteet ole olleet kovinkaan vakuuttavia näissä kisoissa, voisi uskoa että Löw jatkaa samalla taktiikalla. Brasilian kärjen takaiseen hyökkäyskolmikkoon on tarjolla Oscarin tekninen pelinrakentelu ja Hulkin sekä Willianin suoraviivainen juoksuvoima. Jos lisäksi Paulinho avaa, pystyy Brasilia kontroloidussa hyökkäyksessä aiheuttamaan miesylivoimaa jopa boksiin. Tästä syystä istuva keskikenttä varmasti jatkaa. Saksan kypsyys näissä kisoissa on ollut ihailtavaa ja tämä ottelu on oikeastaan vain heille hävittävänä. Paineet on Brasilialla jo muutenkin, eikä Thiago Silvan ja Neymarin puuttuminen helpota asiaa. Brasilia todennäköisesti nostaa monen Saksalaispelaajan seurakaverin Danten puolustuksen keskiöön. Willianin olisi sen sijaan pitänyt pelata jo avauksessa joko Hulkin tai Oscarin tilalla heti toisesta pelistä lähtien. Ennen kuulumatonta ei toki olisi, että Chelsean malliin Ramires nostetaan toiselle laidalle hyökkääjäksi. Neymarin ollessa sivussa, Brasilia tarvitsee jonkun ottamaan vastuuta pelistä. Tällä hetkellä sellaisen löytyminen tuntuu epäilyttävältä.

No comments:

Post a Comment