Wednesday 28 January 2015

Hiljainen siirtoikkuna tuskin tuo Spursille apuja

Tottenham on ollut viimeaikoina kovin, no, Tottenham. Kauden kovin esitys oli Valioliigaa johtanutta Chelseata vastaan, jonka jälkeen otteet heikkenivät uudestaan. Palacea ei kyetty johtoasemasta huolimatta hoitamaan. Sama koski FA Cup -pelissä Burnleytä vastaan (joka meni uusintaan) ja nyt viime viikonloppuna samaisessa cupissa Leicesteriä vastaan. Itse toivoin Leicesterin tasoitusmaalin kohdalla, että Spurs putoaa FA Cupista, koska ottelumäärää ei tällä materialla voi enää lisätä. Kiireinen Cup-kimara on tehokkaasti osoittanut, ettei Tottenhamin suhteellisen pätevän ykkösavauksen jälkeen löydykään sitä syvyyttä.
 
Spursin fyysistä ilmettä ja mentaliteettia kehuttiin kovasti marraskuulta aina Sunderland voittoon asti. Tottenhamin tämän kauden 11 voitosta peräti seitsemän on päättynyt 2-1. Neljäsosa maaleistakin on tehty viimeisen vartin aikana. Marraskuussa kammettiin kolmessa ottelussa tappioasemasta voittoon. Joulukuussa asetelma kääntyi. Tottenham avasi maalilla mutta vastustaja palautti pelin tasoihin ennen Spursin voittomaalin tekoa. Palace tappio olikin vasta kauden toinen peli, jonka Tottenham hävisi tehtyään ensin maalin (edellinen oli Newcastle-tappio lokakuun lopussa). Se kertoo jotain hyvää tahdosta. Mutta valitettavan usein jouduttiin turvautumaan viime hetken yksilösuorituksiin. Muuten tasapelisarake olisi paljon suurempi kuin neljä ja sijoitus taulukossa todennäköisesti keskikastissa.
 
Uloskäynnillä alkaa olemaan jonoa. Étienne Capoue ei näemmä millään pysty ottamaan puolustavan keskikentän rooliansa haltuun. Puolustussuuntaan tapahtuu liikaa nukahtamisia, jota muutenkin hauraasti pelannut puolustuslinja ei kestä. Pelin avaaminen on myös liian staattista. FA Cupissa ongelma korostui, kun kolmen keskikenttälle Capouen rinnalle asettuivat Paulinho ja Mousa Dembélé. Molemmat ovat enemmän voimapelaajia ja pallonhallinnan säilymiseen pyrkiviä pelaajia, jotka joko antavat helpon sivuttaisen syötön taikka yrittävät painia pallon hyökkäyskolmannekselle. Näin edelleen korostuu se staattisuus mitä Tottenhamilla on ollu viimeiset pari kautta syvällä puolustavia joukkueita vastaan. Paulinho on sentään näyttänyt hieman virkoamisen merkkejä mutta Nabil Bentalebin ja Ryan Masonin itselleen ottamaan keskikenttään tulee olemaan vaikea päästä loppukaudella. Hyökkäyspäästä olisi uloskäynnille hyvä saattaa ainakin Aaron Lennon, joka ei koskaan saavuttanut potentiaaliaan, eikä oikein tunnu muutenkaan istuvan nykyiseen pelisysteemiin. Emmanuel Adebayorin sopimus päättyy kesällä, joten hänen kohdalla ei ole kiire. Näyttäisi myös siltä, että Roberto Soldadolle ei kannata kolmatta kautta enää tarjota, vaan yrittää myydä, kun korvaajat on selvillä.
 
Mauricio Pochettino on kunnostautunut nuorten ja nälkäisten pelaajien kouluttajana ja saanut hyviä tuloksia heidän kehityksestään tällä kaudella. Vaikka Sherwood oli se, joka nosti Bentalebin ja Harry Kanen joukkueseen, on heidän peli-ilmeensä ollut huimasti nousussa tällä kaudella. Jopa Andros Townsend on yhtäkkiä kunnostautunut kylmänä viimeistelijänä pilkulta. Kaikki hänen viisi maaliansa tällä kaudella on tulleet rangaistuspotkusta. Milloin Tottenhamilla viimeksi oli pelaaja, joka laukoi onnistuneesti viisi rankkaria putkeen? Vahvistuksen kannalta kuitenkin tärkeimmät paikat ovat keskushyökkääjä, laituri, keskikentän pohja ja keskuspuolustaja. Näillä eväillä Tottenham voisi hyvinkin kisata vielä kolmessa kilpailussa loppukauden. Hiljainen siirtoikkuna tosin näyttää jo siltä, ettei yksikään suurseura tee mitään hankintoja, joten karuselli ei lähde käyntiin.
 
Tarpeet olisivat siis:
 
Keskushyökkääjä: tammikuun huhuissa on väläytelty Burnleyn Danny Ingsiä, joka sopisi ikänsä vuoksi Pochettinon kasvatusperiaatteisiin. Pelaaja olisi suhteellisen halvalla ostettavissa kesällä loppuvan sopimuksen vuoksi. Tottenham oikeastaan tarvitsisi sellaisen pelaajan, joka Soldadon piti olla. Valmis, kokenut ja tuloksellinen. Toinen vaihtoehto oli Matteo Destro Romasta. Destro ei mahdu oikein Roman kärjettömään 4-3-3:n niin kauan kuin Francesco Totti pelaa vielä mutta on ollut suhteellisen tehokas aina, kun on kentälle päässyt. Nyt näyttäisi hänen osoitteensa olevan kuitenkin Milanossa. Yllättävä veto voisi olla Marseillesin André-Pierre Gignac, joka on pelannut tyydyttävästi viimeiset puolitoista kautta. Mutta 29-vuotiaana vaarana jäädä vain uudeksi Soldadoksi. Kesän ikkuna huomioiden kova veto olisi houkutella Lyonin Alexandre Lacazette, joka takoo tällä hetkellä maali per matsi tahtia Ranskan pääsarjassa. Vastassa olisi kuitenkin monet ykkösseurat euroopassa sekä kovana neuvottelija tunnettu Lyonin puheenjohtaja Jean-Michel Aulas. Tosin Spursin oma egoisti, Daniel Levy pyyhki hänellä pöytää Hugo Lloriksen hankinnassa. 
 
Laituri: kauden yksiä menestyjiä ollu Nacer Chadli on toistaiseksi pois kuvioista hänen isänsä kuoltua yllättäen. Lennonin aika on jo ohi, joten jäljelle jää ainoastaan Townsend ja Erik Lamela pelaamaan laitatontteja. Lamelakin vasta tekee paluuta loukkaantumisesta. Tämän vuoksi Pochettino on kokeillut paluuta kahden kärjen systeemiin, jossa Christian Eriksen on ottanut laitatontin (kuitenkaan siellä juuri oleilematta) ja Kanen pelatessa sitten toisen kärjen alla valuen laitasektoreille. Tämä on loppupeleissä epätehokas taktiikka, joten pelipaikalle tarvitaan kiireesti täytettä. Dnipron Yevhen Konoplyanka on ollut otsikoissa viime päivinä ja voisi olla oiva hankinta. Roma on kuulema jo saanut sovittua siirrosta ukrainalaisseuran kanssa mutta pelaaja odottaa Valioliigan kutsua. Evertonin Kevin Mirallasia on myös kosiskeltu mutta seura tuskin on myymässä avainpelaajansa vaikealla hetkellä. Besiktasista on kyselty turkkilaislaituria Gökhan Töreä mutta seura on kieltäytynyt tarjotusta summasta. Mikäli tilanne ei parane, voisi Pochettino jopa testata reserveissä vaikuttavaa entistä Barcelona-junnua Cristian Ceballosia.
 
Keskikentän pohja: Capouen, Dembélén ja Paulinhon pelien kehityksen ollessa jäissä, jää tontille ainoastaan Mason, Bentaleb ja Benjamin Stambouli. Jälkimmäinen näyttää hankitun siksi, koska Southampton ei suostunut luopumaan Pochettinon ykköstoiveena olleesta Morgan Schneiderlinistä. Stamboulia ei vielä voi flopiksi kutsua ja hän on hetkittäin näyttänyt positiivisiakin otteita. Aika on vielä hänen puolellaan. Mutta loukkaantumisten vuoksi pelipaikalle ei oikein ole kunnon kakkosvaihtoehtoa. PSG:n lupaus Adrien Rabbiottia huhuttiin lainalle aiemmin, mutta kiinostus on nähtävästi kuivunut kasaan. Markkinoilla ei tällä hetkellä oikein ole selvää kohdetta, joten tämän pelipaikan vahvistus todennäköisesti menee kesälle.
 
Keskuspuolustaja: kauden alussa vanhasta kaartista Younes Kaboulista tehtiin Spursin kapteeni ja Jan Vertonghenin heikot otteet edellisellä kaudella sai miehen jäämään joukkueeseen. Edellisen kauden hankinta Vlad Chiricheș ei kyennyt kehittymään vaaditusti Valioliigan tempoon ja uskaliaasta palloa pelaavasta topparista tuli liian usein vaarallinen lähinnä omaan päähän kenttää. Nuori lupaus Eric Dier tuotiin tulevaisuutta varten ja joutuikin loukkaantumisten vuoksi nopeasti tositoimiin. Sisään tuotiin vielä Federico Fazio, jonka piti varmistaa että syvyyttä löytyy linjasta. Tässäkin tapauksessa viimeksi mainittu pelaaja oli lähinnä hankinta, koska ykkösviahtoehdot eivät toteutuneet. MM-kisojen aikana oli jo huhuja, että mainio meksikon maajoukkuetoppari Héctor Moreno on Pochettinon toiveissa. Hän kuitenkin loukkaantui, joten Pochettino siirsi toiveensa entiseen seuraansa Villarealiin ja maamieheensä Mateo Musacchioon. Levyn painiessa liikaa rahasta, jäi hankinta tehtyä. Chiricheș ja Kaboul todennäköisesti poistuvat viimeistään kesällä joukkueesta ja Dier on näyttänyt hyviä otteita viime aikoina, joten vahvistusta tuskin tehdään tässä ikkunassa.
 
Siirtoikkuna sulkeutuu vasta toinen päivä helmikuuta. Levyllä voi hyvin olla takataskussa muutama idea, joita kaikessa rauhassa tutkitaan. Edelleenkin uskon, että mikäli Tottenham hoitaa itsensä Liiga Cupin finaaliin ja pysyy sarjataulukon vauhdissa mukana voittamalla lauantaina West Bromwichin, saattaa Levy nähdä mahdollisuuden glooriaan tällä kaudella ja investoida joukkueeseen. Mikäli toinen näistä tavoitteista ei toteudu, voi hän hyvillä mielin säästää hankinnat ensi kesään ja nähdä tämän kauden transitiona. Tosin ilman mestareiden liigaa, on vaarana että Vertonghen, Lloris ja Eriksen voivat hakeutua toisiin kuvioihin.

No comments:

Post a Comment