Wednesday 16 December 2015

Tottenhamin kausi jäänyt kakkosvaihteelle

Tällä kaudella Pohjois-Lontoon ylpeys, Tottenham Hotspur, on hetkittäin pelannut huikeata jalkapalloa. Kovalla tempolla ja prässipelillä Spursin kauden hienoin onnistuminen on ollut voitto entisestä top 4 -arkkivihollisesta Manchester Citystä maalein 4-1. Niin ikään samalla tuloksella voitto irtosi myös silloin huikeassa vierasvireessä olleesta West Hamista, joka oli otteluun tultaessa voittanut vieraissa Arsenalin, Liverpoolin ja Manchester Cityn, ottaessa vielä kotivoiton Chelseasta. Syksyn myötä Spurs voitti lohkonsa Eurooppaliigassa mutta putosi liigacupista Arsenalia vastaan Flaminin kahdella maalilla. Tällä hetkellä liigan nuorimpiin lukeutuva joukkue istuu tiukasti tutulla paikallaan, viidentenä, kolme pistettä haparoivasta Manchester Unitedista.

Kuten aina, jossittelulle on taas sijaa. Katsotaas hieman tilastoja. Tottenhamin häviö Newcastlelle esti mahdollisuuden nousta Top 4:n ensimmäisen kerran sitten 24.08.2014. Spursin helmasyntinä on ollut tällä kaudella niin johtoasemasta pistemenetykset ja kyvyttömyys voittaa pahimpia kilpakumppaneita. Ottelut Arsenalia, Liverpoolia, Evertonia, Leicesteria ja Chelseata (toki ei mikään haastaja enää) vastaan tuottivat viisi tasapeliä (joista kolme päättyi 0-0 ja kaksi 1-1). Tämän lisäksi Spurs on menettänyt jo 11 pistettä johtoasemasta (tuloksena neljä tasapeliä ja yksi tappio). Näillä pisteillä liljanvalkoiset istuisivat mukavasti sarjakärjessä 37 pisteellä. Perää pitäisi Leicester (34), Man City (32), Arsenal (32) ja Man U (29).

Tämä 11 pisteen häviäminen johtoasemasta merkittävää sikäli, että koko viime kaudella Tottenham pudotti pisteitä johtoasemasta 10. Nyt kautta ei ole pelattu kuin vasta alle puolivälin. Yksi mieleenpainunut tapahtuma viime kaudella oli se, että peräti viisi ottelua kääntyi tappiosta voitoksi ja kaksi tasapeliksi. Lisäksi seitsemässä ottelussa menetettiin johtoasema mutta voitto kammettiin silti. Näistä kolme oli kuuluisia late show with Eriksen. Joukkue ylipäätään hoiti viimeisen 20 minuutin aikana otteluissa yhteensä 20 pistettä. Pochettinon Spursin suurin ase oli viime kaudella järjetön kunto, jolla pystyi painimaan vastustajan väsyksiin. Mutta tällä kaudella yllättäen näyttäisi siltä, että jaksaminen ei ole aivan samalla tasolla. Syys-lokakuussa Spurs voitti 4 ja pelasi kahdesti tasan. Lokakuusta eteenpäin saman ottelumäärän tulos on kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio. Onko vauhti hiipumassa? Niin ikään viimeiseen kuuden ottelun aikana Spurs on onnistunut maalinteossa toisella puoliskolla vain kahdesti, ja nekin tulivat samassa 4-1 voitossa West Hamista. Sen sijaan neljä maalia on päästetty toisella puoliskolla johtaen viiden pisteen menetykseen.

Tutkitaan vielä keskinäisyysmenetelmällä jakaumaa menetetyistä pisteistä. Tämä ystäväni pohtima järjestelmä perustuu siihen, että pisteitä menetetään joka tapauksessa ja kaikkia kilpailijoitaan (tässä yhteydessä Arsenal, Leicester, Liverpool, Man City ja Man U) ei tarvitse voittaa, mutta pisteitä ei saisi menettää joukkueille, joita vastaan kilpailijat pärjää. Tämän perusteella esim. Man U -tappio ja Arsenal tasapeli olivat hyväksyttäviä, sillä muutkin ovat kompuroineet. Lisäksi West Ham voitto oli hyvä, koska kilpailijakunta on pärjännyt tätä vastaan huonosti. Sen sijaan huonoimmat pistemenetykset ovat olleet Chelsea (ainoastaan Arsenal menettänyt pisteitä), Everton (ainoastaan Liverpool menettänyt pisteitä) ja Swansea (vain Man U menettänyt pisteitä). Näiden suhteelliset pistemenetykset voidaan korvata, joko voittamalla näitä joukkueita keskinäisissä otteluissa tai toivomalla näille pistemenetyksiä Spursin pärjäämissä ottelupareissa.

Oletetun Top 6-joukkueiden pistemenetykset joukkueittain

Kokonaisuudessaan Top 6:n lopullisista sijoituksista on tässä vaiheessa vielä vaikea tehdä arvioita. Keskinäisiä kohtaamisia tällä oletetulla ryhmityksellä, on vielä vähän. Liverpoolin kunto on Jürgen Kloppin hyvän alun jälkeen jälleen heikko ja heillä edessä tammikuun puoliväliin mennessä kolme ottelua kilpailijoita vastaan. Kuten on myös sarjajohtajalla Leicesterillä (yksi näistä on keskinäinen peli). Nämä tulevat määrittämään sen, että haastaako Liverpool Spursia ja haastaako Leicester mestaruudesta.

Oletetun Top 6-joukkueiden keskinäiset ottelut

Tämän kauden valopilkku on ollut keskikentän kaksikko Eric Dier sekä Dele Alli. Edellinen on teknisesti keskuspuolustaja ja jälkimmäinen 19-vuotias superlupaus, joka pelasi vielä englannin kolmosdivaria viime kaudella. Pochettino päätti kesällä, että muovaa Dierista keskikentän pohjan. Kokeilu näytti aluksi hataralta mutta osoittautunut onnistuneeksi. Alli taas joutui kovan paikan eteen koko aikuisosaston ollessa sairastuvalla alkukaudesta ja mukautui huimalla vauhdilla pääsarjafutikseen. Moussa Dembélé palasi joukkueseen vielä sopivasti Dierin ollessa pelikiellossa nostaen vihdoin tasoansa. Tässä on eräs avaintilasto kuvaamaan penkin leveyttä: Dier on pelannut jokaisessa Tottenhamin pelissä tällä kaudella poislukien Liverpool-pelin ollessaan pelikiellossa. Tämä tekee yhteensä 1900 minuuttia. Harry Kanella minuutteja on 1813. Allillakin 1402. Kenttäpelaajista enemmän on vain Toby Alderweireldilla, 1980 minuuttia.

Viime pelit onkin näyttänyt siltä, että joukkueen selkärankana, ja ikikasvoina, hääräävät Alderweireld-Vertonghen-Dier-Kane ovat vaikuttaneet väsyneiltä. Keskittyminen ei tunnu riittävän loppuun asti ja puolustuksessa tapahtuu virheitä, keskikentällä harhailee syötöt ja hyökkäyksessä laukaukset ovat villejä tai huonoilta sektoreilta. Alli on eitämättä lahjakas ja halukas mutta myös hiomaton timantti, joka tarvitsee kilpailua rinnalleen. Dembélé, Mason ja Bentaleb toisivat todellista syvyyttä ellei loukkaantumiset ja puolikuntoisuus vaivaisi. Selvää on ainakin se, että Kane tarvitsee apuja tammikuun ikkunasta, vaikkakin maaleja on tullut jo jonkin verran tällä kaudella.

Väsymys ja keskittymisongelmat näkyvät hyvin vertaillessa West Ham -voittoa sekä Newcastle-tappiota. Pochettinon korkealta prässääminen kulki hyvin West hamia vastaan: Spursin tulos vastustajan kenttäpuoliskolla oli yhdeksän taklausyritystä, syötönkatkoja 10 ja irtopallojen keruu  21 kertaa. Newcastle vastaan samat luvut olivat kolme, kuusi ja 18. Lisäksi katsoessa vetoalueita huomataan, että Newcastlea vastaan keskimääräinen vetoetäisyys on korkeampi. West Hamia vastaan Spurs laukoi 22 kertaa, joista 14 lähti rangaistusalueelta (64%). Newcastlea vastaan lauottiin 20 kertaa, joista seitsemän lähti rangaistusalueelta (35%). Kun katsotaan vielä, että Newcastlen kaikki laukaukset tulivat Spursin rangaistualueella, ja ainoastaan kaksi meni ohi maalin, oli kliinisyys kiitettävää. Spursin maalia kohti suuntautuneista vedoista vain kaksi tuli rangaistusalueelta ja toinen oli Dierin maali. Newcastlen maalivahti Rob Elliot torjui ansiokkaasti lopulta seitsemän kertaa. Osa oli hyviäkin torjuntoja mutta Spurs helpotti tilannetta kaukolaukauksillaan.




Spursin seuraavat neljä ottelua ovat Southamptonia (sarjasijoitus 12.), Norwichia (18.), Watfordia (7.) ja Evertonia (10.) vastaan. Everton vieraissa tulee olemaan ensimmäinen ottelu Spursin kauden toisella puoliskolla. Näille yksikään kilpakumppani ei ole hävinny kertaakaan (keskimääräiset otetut pisteet: Southampton 2; Norwich 2; Watford 3; Everton 2,2) , joten edellisten kierrosten pettymysten vuoksi voitot ovat pitkälti pakollisia, jotta Spurs pysyy mukana Top 4 -kisassa. Joulukausi on yleensä sarjan loppullisen muodostumisen kannalta äärimmäisen tärkeä. Nyt se on sitä myös Spurssille, jos aikoo kääntää positiivisen peli-ilmeensä todellisiin tuloksiin.

No comments:

Post a Comment